Skip to main content

Pasca




Aluat
  • 500 g faina
  • 1 cub drojdie
  • 80 g zahar
  • 250 g lapte
  • 70 g margarina
  • 1 ou
  • 1 varf cutit sare 
Intrun vas mai incapator puneti faina, drojdia se amesteca cu 50 g lapte caldut + zaharul si se lasa la dospit 10 minute. Se toarna in mijlocul vasului drojdia, se pune oul, sarea si  laptele caldut amestecand pana se face un aluat ca de paine, la urma se pune margarina topita si se mai framanta un pic. Se lasa la dospit cel putin jumatate de ora.

Umplutura 
  • 200 g branza dulce
  • 150 g parmezan
  • 1 plic zahar vanilat
  • zahar dupa gust
  • putina esenta de vanilie
  • optional, stafide
Se amesteca toate ingredientele intrun vas cu un tel, pana la omogenizare.

Eu am folosit o tava cu pereti detasabili . Am intins o foaie  cam de 2 cm si am puso pe fundul tavi, dupa aia am facut 2 rulouri lungi si le-am impletit, le-am asezat de jur imprejurul tavi ca un cerc, im mijloc am pus umplutura si deasupra am facut din putinul aluat ramas un fel de cruce, care la cuptor sa cam strambat.  Pasca am mai lasat-o afara la crescut vreo 15 minute dupa care am unso cu 1 ou batut cu 50 ml lapte si am puso in cuptorul preincalzit cu usa deschisa 10 minute sa mai creasca. Se coace la foc mediu pana e aurie deasupra.


Comments

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

Covrigi crocanti

1 kg faina 2 cuburi drojdie apa calda 5 linguri ulei sare Se framanta un aluat putin mai tare decat cel de paine si se lasa la crescut 30 de minute. Aluatul se imparte in bile egale. Intindem un snur si trecem capatul snurului stang in dreapta si cel drept in stanga si se rasuceste fiecare capat in jurul cercului.   250 g zahar 1,5 l apa mac amestecat cu cateva lingurite de sare Intr-o oala se caramelizeaza zaharul si cand are culoarea brun deschis se adauga apa si se lasa la fiert  pana se topeste tot caramelul, apoi se da focul incet, se adauga cativa covrigi si se lasa la fiert 30 de secunde pe fiecare parte.  Se scot si fiecare jumatate de covrig se tavaleste prin mac. Se coc la foc iute pe treapta cea mai inalta de la cuptor.