Skip to main content

Floarea Soarelui


  • 100 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 1plic garant
  • 50 g Zahra
  • 30 g migdale tocate
  • 325 g faina de grau
  • 1 plic Zahar vanilat
  • Coaja de potocala
  • 1 ou
  • 600 g prune+ 1lingura migdale maruntite

Faina se cerne intrun castron si se amesteca cu Garantul pentru aluaturi, se adauga restul ingredientelor si se amesteca totul la mixer sau cu mana pana se obtine un aluat neted.

Prunele se spala, le lasa la scurs, se taie in  jumatate si se scot samburii si se mai taie odata jumatatile in 2.
Din jumatate de cantitate de aluat se face un cerc cam de 20 cm. pe o tava unsa cu putin unt. Din restul de aluat modelati o rola de cca. 20 cm lungime  si taiati felii de cca. 2 cm. Din fiecare bucatica se intinde un patrat care se taie in 2 formanduse 2 triunghiuri care se aplica in jurul cercului ca niste petale de flori cu partea taiata pe cerc. Daca va mai ramane aluat rulati benzi subtiri si uniti petalele cu ele de cerc. Prunele eu le-am pus cu putin Zahra, dupa care le-am scurs tot siropul si le asezam in cerc pornind din exterior spre interior prin suprapunere. Se presara cu migdale maruntite. Lasati soarele sa stea vreo 15 minute si apoi introduceti-l in cuptorul preincalzit timp de 25-30 minute la 180 C pana se rumeneste. Ca petatele sa straluceasca, se unge cu dulceata sau miere cu ajutorul unei pensule.

Comments

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P