Skip to main content

Covrigi Sârbesti







Reteta eu am gasit-o pe bucataras, dar am inteles ca ii apartine Laurei Laurentiu. Multumesc pt reteta sunt ff gustosi.

Eu am facut o portie si 1/2 si mi-au iesit cam 36 covrigi. 
Am pus asa:
  • 1200 gr faina
  • 300 ml lapte cald
  • 450 ml apa calda
  • 2 linguri de zahar
  • 2 lingurite de sare
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri drojdie uscata
Faina se cerne si se pune intrun bol mare. Drojdia se dizolva impreuna cu zaharul in putin lapte si se toarna in mijlocul bolului cu faina.(Puteti lasa cateva min. sa vedeti daca e buna drojdia si creste.) Se adauga sarea, restul de lapte, apa calda si uleiul. Se framanta un aluat ca cel de paine pana nu se mai lipeste de maini. Se lasa la crescut intrun loc cald  pana isi dubleaza volumul.(30-40 min), timp in care pregatiti amestecul sarat.

Amestecul sarat
  • 4 linguri faina
  • 2 lingurite sare
  • apa
    • Faina se amesteca cu sarea si se adauga apa amestecand bine sa nu aibe cocoloase pana devine un aluat ca cel de clatite. 


    Dupa ce a crescutaluatul eu l-am impartit in 2.
    Porniti cuptorul la 240 grade C. Am uns masa cu ulei.. Am rulat un snur lung care l-am impartit in 18 bucati si m-am apucat de treaba. 



    Se ia o bucata si se ruleaza un snur de 50 cm, se incruciseaza capetele si se rasucesc. Nu prea ma pricep la explicat dar o sa vedeti in poza mai exact. (La fel am procedat si cu cealalta jumatate de aluat). 

    Covrigi se aseaza intro tava tapetata cu hartie de copt.

    Eu i-am lasat la crescut in tava vreo 10 min dupa aia i-am uns cu ou  batut, i-am bagat in cuptor pt 10 min , i-am scos, i-am prelins cu amestecul sarat, si i-am bagat iar la cuptor pana s-au rumenit frumos.

    Comments

    Popular posts from this blog

    Tort Diplomat cu Afine

    600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

    Chec pufos

    Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

    Covrigi crocanti

    1 kg faina 2 cuburi drojdie apa calda 5 linguri ulei sare Se framanta un aluat putin mai tare decat cel de paine si se lasa la crescut 30 de minute. Aluatul se imparte in bile egale. Intindem un snur si trecem capatul snurului stang in dreapta si cel drept in stanga si se rasuceste fiecare capat in jurul cercului.   250 g zahar 1,5 l apa mac amestecat cu cateva lingurite de sare Intr-o oala se caramelizeaza zaharul si cand are culoarea brun deschis se adauga apa si se lasa la fiert  pana se topeste tot caramelul, apoi se da focul incet, se adauga cativa covrigi si se lasa la fiert 30 de secunde pe fiecare parte.  Se scot si fiecare jumatate de covrig se tavaleste prin mac. Se coc la foc iute pe treapta cea mai inalta de la cuptor.