Skip to main content

Covrigi Sârbesti







Reteta eu am gasit-o pe bucataras, dar am inteles ca ii apartine Laurei Laurentiu. Multumesc pt reteta sunt ff gustosi.

Eu am facut o portie si 1/2 si mi-au iesit cam 36 covrigi. 
Am pus asa:
  • 1200 gr faina
  • 300 ml lapte cald
  • 450 ml apa calda
  • 2 linguri de zahar
  • 2 lingurite de sare
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri drojdie uscata
Faina se cerne si se pune intrun bol mare. Drojdia se dizolva impreuna cu zaharul in putin lapte si se toarna in mijlocul bolului cu faina.(Puteti lasa cateva min. sa vedeti daca e buna drojdia si creste.) Se adauga sarea, restul de lapte, apa calda si uleiul. Se framanta un aluat ca cel de paine pana nu se mai lipeste de maini. Se lasa la crescut intrun loc cald  pana isi dubleaza volumul.(30-40 min), timp in care pregatiti amestecul sarat.

Amestecul sarat
  • 4 linguri faina
  • 2 lingurite sare
  • apa
    • Faina se amesteca cu sarea si se adauga apa amestecand bine sa nu aibe cocoloase pana devine un aluat ca cel de clatite. 


    Dupa ce a crescutaluatul eu l-am impartit in 2.
    Porniti cuptorul la 240 grade C. Am uns masa cu ulei.. Am rulat un snur lung care l-am impartit in 18 bucati si m-am apucat de treaba. 



    Se ia o bucata si se ruleaza un snur de 50 cm, se incruciseaza capetele si se rasucesc. Nu prea ma pricep la explicat dar o sa vedeti in poza mai exact. (La fel am procedat si cu cealalta jumatate de aluat). 

    Covrigi se aseaza intro tava tapetata cu hartie de copt.

    Eu i-am lasat la crescut in tava vreo 10 min dupa aia i-am uns cu ou  batut, i-am bagat in cuptor pt 10 min , i-am scos, i-am prelins cu amestecul sarat, si i-am bagat iar la cuptor pana s-au rumenit frumos.

    Comments

    Popular posts from this blog

    Tort Savarina

    Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

    Tort Diplomat cu Afine

    600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

    Masa de ziua mamei mele :P