Skip to main content

Kombe


Pentru o placinta:
  ♦ 600 gr. faina
  ♦ 100 ml apa calduta
  ♦ 1 cub drojdie
  ♦  350 ml lapte caldut
  ♦ 1 lingurita sare

Intrun bol se pune toata apa, tot laptele si drojdia se amesteca putin si se lasa deoparte  20 min.(Nu o sa creasca, dar nu va faceti griji). Dupa 20 min se adauga amestecul penste faina, se pune si sarea si se amesteca cu o lingura de lemn, dupa care se scoate aluatul pe masa si se framanta cu inca vreo 100 de grame faina pana devine un aluat elastic si moale care nu se lipeste de maini.
 
Aluatul rezultat se imparte in 3 parti egale.( Nu se lasa la crescut deloc).

  Pregatim margarina pt uns din:

  ♦ 100 gr. margarina
  ♦ 5 linguri ulei 

Se pun intrun castron si se baga la microunde pana se topeste margarina.

Infainam masa ff bine si incepem sa intindem prima bila cat putem de mult.
(Aluatul este fff elastic si nu se rupe nu conteaza cat de mult il intindeti.) 



Foaia intinsa se da deoparte si se intinde a 2-a foaie care se da si ea deoparte, a 3-a foaie se intinde si ramane pe masa. (Nu uitati sa infainati masa mereu ff bine)
A 3-a foaie intinsa si ramasa pe masa se plimba o lingura peste ea cu margarina topita impreuna cu uleiul. 

Punem a 2-a foaie peste ea si urmeaza umplutura (eu am pus asa) :

  ♦ 300 grame telemea rasa 
  ♦ 100 grame parmesan
  ♦ 3 oua ( in reteta nu scria de oua dar eu am pus)
  ♦ marar sau patrunjel ( eu am pus marar)

Deci peste a 2-a foaie nu se mai pune deloc margarina topita, doar umplutura si atat!

 ☻ Eu am facut portie dubla si una am umpluto cu telemea si una cu legume( Ardei gras rosu, ciuperci, zucchini, ceapa, piper,sare si le-am calit in putin ulei si deasupra am ras branza asiago.)

Peste umplutura urmeaza ultima foaie care se plimba cu lingura de margarina topita peste ea.

Se impacheteaza toate foile, se presara cu putina faina deasupra si plimbam facaletul inca putin deasupra lor cat sa fie cat tava in care o sa le coaceti.
Placinta se pune intro tava (tapetata cu hartie de copt). Se portioneaza cum vreti, dreptunghiuri, patrate.. 
Se baga intrun loc caldut si se lasa la crescut 1 ora. Dupa ce a crescut se unge cu ou si se presara cu chimen, mac, susan, seminte sau ce vreti voi. 
 
Se baga in cuptor la 180 de grade C pana se rumeneste frumos.


Comments

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P