Skip to main content

Kombe


Pentru o placinta:
  ♦ 600 gr. faina
  ♦ 100 ml apa calduta
  ♦ 1 cub drojdie
  ♦  350 ml lapte caldut
  ♦ 1 lingurita sare

Intrun bol se pune toata apa, tot laptele si drojdia se amesteca putin si se lasa deoparte  20 min.(Nu o sa creasca, dar nu va faceti griji). Dupa 20 min se adauga amestecul penste faina, se pune si sarea si se amesteca cu o lingura de lemn, dupa care se scoate aluatul pe masa si se framanta cu inca vreo 100 de grame faina pana devine un aluat elastic si moale care nu se lipeste de maini.
 
Aluatul rezultat se imparte in 3 parti egale.( Nu se lasa la crescut deloc).

  Pregatim margarina pt uns din:

  ♦ 100 gr. margarina
  ♦ 5 linguri ulei 

Se pun intrun castron si se baga la microunde pana se topeste margarina.

Infainam masa ff bine si incepem sa intindem prima bila cat putem de mult.
(Aluatul este fff elastic si nu se rupe nu conteaza cat de mult il intindeti.) 



Foaia intinsa se da deoparte si se intinde a 2-a foaie care se da si ea deoparte, a 3-a foaie se intinde si ramane pe masa. (Nu uitati sa infainati masa mereu ff bine)
A 3-a foaie intinsa si ramasa pe masa se plimba o lingura peste ea cu margarina topita impreuna cu uleiul. 

Punem a 2-a foaie peste ea si urmeaza umplutura (eu am pus asa) :

  ♦ 300 grame telemea rasa 
  ♦ 100 grame parmesan
  ♦ 3 oua ( in reteta nu scria de oua dar eu am pus)
  ♦ marar sau patrunjel ( eu am pus marar)

Deci peste a 2-a foaie nu se mai pune deloc margarina topita, doar umplutura si atat!

 ☻ Eu am facut portie dubla si una am umpluto cu telemea si una cu legume( Ardei gras rosu, ciuperci, zucchini, ceapa, piper,sare si le-am calit in putin ulei si deasupra am ras branza asiago.)

Peste umplutura urmeaza ultima foaie care se plimba cu lingura de margarina topita peste ea.

Se impacheteaza toate foile, se presara cu putina faina deasupra si plimbam facaletul inca putin deasupra lor cat sa fie cat tava in care o sa le coaceti.
Placinta se pune intro tava (tapetata cu hartie de copt). Se portioneaza cum vreti, dreptunghiuri, patrate.. 
Se baga intrun loc caldut si se lasa la crescut 1 ora. Dupa ce a crescut se unge cu ou si se presara cu chimen, mac, susan, seminte sau ce vreti voi. 
 
Se baga in cuptor la 180 de grade C pana se rumeneste frumos.


Comments

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

Covrigi crocanti

1 kg faina 2 cuburi drojdie apa calda 5 linguri ulei sare Se framanta un aluat putin mai tare decat cel de paine si se lasa la crescut 30 de minute. Aluatul se imparte in bile egale. Intindem un snur si trecem capatul snurului stang in dreapta si cel drept in stanga si se rasuceste fiecare capat in jurul cercului.   250 g zahar 1,5 l apa mac amestecat cu cateva lingurite de sare Intr-o oala se caramelizeaza zaharul si cand are culoarea brun deschis se adauga apa si se lasa la fiert  pana se topeste tot caramelul, apoi se da focul incet, se adauga cativa covrigi si se lasa la fiert 30 de secunde pe fiecare parte.  Se scot si fiecare jumatate de covrig se tavaleste prin mac. Se coc la foc iute pe treapta cea mai inalta de la cuptor.