Skip to main content

Tort diplomat cu portocale



Reteta este preluata de pe culinar.
Eu am schimbat un pic ingredientele si am pus asa:
    •  500 ml frisca lichida
    • 5 oua
    • 300 ml lapte
    • 250 ml suc proaspat stors de portocale
    • coaja de la 2 portocale mari
    • 2 linguri gelatina
    • 250 g zahar
    • 1 lingura faina
      • piscoturi + 100 ml suc de portocale sau sirop in care sa le inmuiati.

Gelatina se pune la inmuiat in apa. Coaja de portocale se pune la fiert in apa cu zahar pana se moaie si se lasa la scurs dupa care se taie cubulete. Ouale se separa. Galbenusurile se mixeaza impreuna cu 200 g zahar pana se albesc si se pun pe foc impreuna cu laptele + faina pana se ingroasa. Se lasa la racorit si intre timp batem albusurile spuma tare cu restu de zahar (50g), batem si frisca.. 
Cand compozitia de galbenusuri sa racorit putin cat sa suporte degetul temperatura, se pune peste gelatina care o puteti pune cateva secunde la microunde si se amesteca bine in galbenusuri, se pune si sucul de portocale,se amesteca rapid  si se lasa sa se racoreasca complet. Cand sa racit se amesteca cu frisca, albusurile batute + coaja de portocale. Tapetati o tava detasabila cu celofan umezit, puneti jumatate din compozitie, un strat de piscoturi inmuiate putin, restul de crema, si deasupra completati cu piscoturi iar., se inveleste cu celofan si deasupra si se baga la frigier pana a 2-a zi. (eu l-am rasturnat dupa vreo 8 ore).

                                                                                                                                                                     Se decoreaza dupa preferinta, eu am taiat felii de portocaldeasupra si in jurul tortului am pus ciocolata care am topito la microunde am masurat tortul cu hartie de copt de jur imprejur, hartia am unso cu ciocolata cu un cutit si am puso imprejurul tortului dupa care l-am bagat repede la frigider pt 5 minute si hartia sa dezlipit singura cand ciocolata sa intarit..
Un tort gustos si racoritor!

Comments

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

Covrigi crocanti

1 kg faina 2 cuburi drojdie apa calda 5 linguri ulei sare Se framanta un aluat putin mai tare decat cel de paine si se lasa la crescut 30 de minute. Aluatul se imparte in bile egale. Intindem un snur si trecem capatul snurului stang in dreapta si cel drept in stanga si se rasuceste fiecare capat in jurul cercului.   250 g zahar 1,5 l apa mac amestecat cu cateva lingurite de sare Intr-o oala se caramelizeaza zaharul si cand are culoarea brun deschis se adauga apa si se lasa la fiert  pana se topeste tot caramelul, apoi se da focul incet, se adauga cativa covrigi si se lasa la fiert 30 de secunde pe fiecare parte.  Se scot si fiecare jumatate de covrig se tavaleste prin mac. Se coc la foc iute pe treapta cea mai inalta de la cuptor.