Skip to main content

Taste cu gem de prune




Reteta o am din revista Practic in bucatarie.
  • 3 oua
  • 300 g faina
  • 1 lingurita sare


Din ingredientele de mai sus se face un aluat framantand bine pana se omogenizeaza. Aluatul se imparte in 2 si din fiecare bila se intinde o foaie subtire. (Presarati faina  ca sa nu se lipeasca foaia de masa).

    • 1 borcan gem de prune cat mai tare
    • 1 albus
  • 100 g pesmet
  • 50 g biscuiti sfaramati
  • 150 g nuci macinate
  • 3 linguri de zahar

 Se pune cate o lingurita de gem pe foaie la distanta de 4-5 cm. Bati albusul spuma si cu o pensula ungi foaia pe margine si printre gramajoarele de gem.

Apoi acoperi cu cealalta foaie, presezi foile cu degetele si tai patrate sau poti folosi o forma cum am facut eu. (Ai grija sa nu iasa gemul!)


Intr-o oala cu apa care fierbe pui tastele la fiert pana se ridica la suprafata.

 Intr-o tigaie se pune o lingura de ulei, pesmet, biscuiti, zahar si nuci si se prajeste putin compozitia.
Dupa ce au fiert coltunasi se scot cu o paleta, se pun in tigaia cu pesmet si se tavalesc bine.

Comments

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P