Bezea
- 4 oua la temperatura camerei
- 150 g zahar
- un praf de sare
- 2 lingurite amidon de porumb
- 1 lingurita otet
- ½ lingurita extract de vanilie
Incepem prin a preincalzi cuptorul la minim, in cazul meu (83 °C). Albusurile se pun intr-un bol mare si se bat impreuna cu sarea pana se intaresc. Puneti si zahar lingura dupa lingura si mixati foarte bine la viteza maxima. Zaharul trebuie sa se dizolve complet inainte de a o adauga urmatoarea lingura. Compozitia rezultata trebuie sa fie luciasa si tare (daca rasturnati vasul, compozitia nu va curge). Apoi incorporati amidonul, vanilia si otetul amestecand cu o spatula.
Tapetati o tava mare cu hartie de copt, in mijlocul tavii puneti bezeaua si formati cu ajutorul spatulei o forma rotunda. (O puteti decora cu un pos cu sprit). Se baga la cuptor pe treapta 1 si se coace 1 ora si jumatate la 83 °C. (Daca viteza minima a cuptorului vostru este mai mare de 83 °C, o puteti coace doar o ora si un sfert..) E coapta cand exteriorul ei este crocant. Se opreste cuptorul si se lasa bezeaua in cuptor cu usa inchisa pana se raceste.
- 250 ml frisca lichida
- zahar pudra daca nu e indulcita frisca
- 1 lingurita extract de vanilie
- fructe eu am pus 150 g capsuni, 100 g zmeura, sosul de afine + cateva afine pentru decor.
Frisca se bate spuma cu zahar si se adauga esenta de vanilie.
Sos de afine
- 150 g afine
- un pahar zahar
- unt cat o nuca
- cateva linguri de apa
Se pun toate pe foc si se da in cateva colocote pana afinele se fierb. Se lasa la racit.
Asamblarea este f simpla, peste bezea se pune frisca si deasupra fructele taiate + sosul de afine.
Comments