Skip to main content

Prajitura cu mere si krant


Blat
  • 7 albusuri
  • 4 galbenusuri
  • 9 linguri zahar
  • 9 linguri faina
  • 100 ml lapte
  • un praf de sare
  • un praf de copt
  • zahar vanilat optional
Albusurile se bat spuma tare cu sarea si zaharul. Galbenusurile se mixeaza cu laptele, faina, zaharul vanilat si cu praful de copt. Albusurile se incorporeaza peste galbenusuri amestecand de sus in jos sa nu se lase. Compozitia se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace pana trece testul scobitori.
Blatul se lasa sa se raceasca si se taie in doua.


Sirop
  • 500 ml apa
  • 1 kg mere
  • zeama de la o lamaie
  • 8 linguri zahar
Merele se taie feliute si se stropesc cu zeama de la lamaie.  Zaharul se pune pe foc la caramelizat si cand incepe sa prinda o culoare aurie  se stinge cu apa. Se lasa sa fiarba in continuare  ca zaharul sa se topeasca. Peste se pun merele si se lasa la fiert in sirop pana se inmoaie.  Merele fierte se strecoara si zeama o veti pastra pentru crema.



Crema
  • 1 l nectar de pere sau  mere
  • 2 plicuri budinca de vanilie
  • zeama de la o portocala
  • siropul ramas de la mere
  • zahar dupa gust
  • zahar vanilat optional
  • 40g gelatina
Praful de budinca se dizolva in 200 ml nectar. Gelatina se pune la dizolvat in zeama de la potocala. Restul de nectar (800 ml) se pune la fiert la foc mic impreuna cu siropul ramas de la mere.  Peste se pune praful de budica dizolvat si se amesteca pana se ingroasa crema. Se ia de pe foc si se lasa la racorit. ( Eu gelatina o topesc la microunde cateva secunde si o pun peste crema cand aceasta este inca calduta dar nu fierbinte..voi puteti sa o preparati conform instructiunilor de pe plic...)

Decor
  • 150 g zahar
  • 150 g nuca
  • 500 ml frisca
  • 2 linguri de ulei
Pentru krant zaharul se pune la caramelizat si cand devine o culoare aurie se pune nuca peste. Se intinde pe hartie de copt unsa cu ulei si se lasa la racorit. Se marunteste cu un sucitor. Frisca se bate spuma cu zahar dupa gust.

Prajitura se asambleaza in acceasi tava in care ati copt blatul. Se pune o foaie, merele scurse, crema si a doua foaie peste. Se orneaza cu frisca peste si se presara krant.



Comments

Ana said…
Arata minunat si e potrivita pentru o zi de vara...

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

Covrigi crocanti

1 kg faina 2 cuburi drojdie apa calda 5 linguri ulei sare Se framanta un aluat putin mai tare decat cel de paine si se lasa la crescut 30 de minute. Aluatul se imparte in bile egale. Intindem un snur si trecem capatul snurului stang in dreapta si cel drept in stanga si se rasuceste fiecare capat in jurul cercului.   250 g zahar 1,5 l apa mac amestecat cu cateva lingurite de sare Intr-o oala se caramelizeaza zaharul si cand are culoarea brun deschis se adauga apa si se lasa la fiert  pana se topeste tot caramelul, apoi se da focul incet, se adauga cativa covrigi si se lasa la fiert 30 de secunde pe fiecare parte.  Se scot si fiecare jumatate de covrig se tavaleste prin mac. Se coc la foc iute pe treapta cea mai inalta de la cuptor.