Skip to main content

Tort dobos

Foi
  • 10 oua
  • 200 gr zahar
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 150-200 gr faina
  • optional zahar vanilat
Galbenusurile se mixeaza cu zahar pana rezulta o crema legata si se adauga si zeama + coaja de la lamaie. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Eu am amestecat faina cu galbenusurile si peste am pus albusurile amestecand usor.
Se tapeteaza tava cu hartie de copt si se intind foi subtiri care se coc la 180 de grade.
Mie mi-au iesit doar 7 foi probabil tava mea a fost prea mare...


Crema
  • 1 l frisca lichida
  • 1 kg ciocolata rupta bucati
  • esenta de rom
Frisca se pune la fiert la foc incet si cand a dat in clocot se adauga ciocolata, se amesteca pana se topeste. Se lasa la temperatura camerei pana se raceste complet dupa care se baga la frigider cateva ore sau peste noapte. Apoi se spumeaza cu mixerul si se adauga romul. 

Asamblarea tortului este simpla, foaie, crema, foaie,crema etc.
Eu l-am ornat cu floricele din marshmallows fondant.

Reteta este preluata de aici cu mici modificari..

Comments

ali said…
Ce bine arata!

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P

Pachetele cu branza

Pentru ca mi-a ramas din pachetul de foi de la Tarta   am facut aceste pachetele. 1/2 pachet foi de placinta 200 g branza dulce de vaci 100 g parmesan 3 oua + un ou pentru uns foile 2-3 linguri de gris ulei pentru prajit Branza dulce , parmesanul, ouale si grisul se amesteca. Foile daca sunt f subtiri puneti cate 2 odata..(ale mele au fost mai groase dar mie imi plac mai mult cele subtiri. Foaile se taie in 2 la mijloc vertical si iar in 2 horizontal. Din fiecare dreptunghi se face cate un pachetel. Eu am uns toate marginile cu o pensula cu ou sa se lipeasca. Punem branza pe foaie indoim partea de sus  apoi capetele laterale  si rulam in continuare pana la capat. (ca in poze)   Se prajesc in tigaie in ulei incins pe ambele parti si le scoatem pe un servetel de hartie. Se servesc reci sau calde.