Skip to main content

Paine de casa cu cartofi

  • 620 g cartofi albi
  • 650 g faina
  • 4 lingurite de sare
  • 1 lingurita de zahar brun
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 linguri ulei de masline
  • 120 ml apa de la fierberea cartofilor
Cartofi se spală f bine si se cantaresc, apoi se pun la fiert cu 2 lingurite de sare. Se fierb bine apoi se scurg pastrand apa. Se lăsa sa se raceasca.
Drojdia se freaca cu zahar pana se lichefiaza, peste se adaugă 2 linguri de faina si se amesteca. Cartofi reci se curată si se zdrobesc.
Cartofi se amesteca cu faina si cele 2 lingurite de sare. Drojdia se amesteca cu 120 ml de apa de la fierberea cartofilor si cele 2 linguri de ulei, apoi se pune peste faina. Aluatul se framanta f bine(preferabil la robot sau mașina de paine)timp de 10 minute. Veți obține un aluat ușor lipicios. Se lăsa la crescut 35 de minute la temperatura camerei. După ce a crescut se rastoarna pe planul de lucru presarat cu faina si se întinde intr-o forma ovala, apoi se ruleaza una dintre margini către interior pana la jumatate. Partea opusa (nerulata)se pudreaza cu faina (aluatul îl puteți împărți in doua pentru doua paini mai mici). Se pudreaza cu faina un servet de bucătărie pe care se aseaza pâinea cu partea rulata in jos. Pâinea de modeleaza intr-o forma rotundă. Se lăsa la crescut pe servet 30 de minute. Cuptorul se încinge la 190 de grade iar in cuptor se pune o cratita cu apa fierbinte. Se tapeteaza o tava mare cu hârtie de copt si se rastoarna pâinea de pe servet in tava cu imbinarea in sus. Se coace in mijlocul cuptorului timp de 45-50 de minute. Se lasa sa se raceasca complet pe un grătar înainte de a o tăia. Reteta este preluata de pe Retete ca la mama. Multumesc!

Comments

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

Covrigi crocanti

1 kg faina 2 cuburi drojdie apa calda 5 linguri ulei sare Se framanta un aluat putin mai tare decat cel de paine si se lasa la crescut 30 de minute. Aluatul se imparte in bile egale. Intindem un snur si trecem capatul snurului stang in dreapta si cel drept in stanga si se rasuceste fiecare capat in jurul cercului.   250 g zahar 1,5 l apa mac amestecat cu cateva lingurite de sare Intr-o oala se caramelizeaza zaharul si cand are culoarea brun deschis se adauga apa si se lasa la fiert  pana se topeste tot caramelul, apoi se da focul incet, se adauga cativa covrigi si se lasa la fiert 30 de secunde pe fiecare parte.  Se scot si fiecare jumatate de covrig se tavaleste prin mac. Se coc la foc iute pe treapta cea mai inalta de la cuptor.