- 620 g cartofi albi
- 650 g faina
- 4 lingurite de sare
- 1 lingurita de zahar brun
- 25 g drojdie proaspata
- 2 linguri ulei de masline
- 120 ml apa de la fierberea cartofilor
Drojdia se freaca cu zahar pana se lichefiaza, peste se adaugă 2 linguri de faina si se amesteca. Cartofi reci se curată si se zdrobesc.
Cartofi se amesteca cu faina si cele 2 lingurite de sare. Drojdia se amesteca cu 120 ml de apa de la fierberea cartofilor si cele 2 linguri de ulei, apoi se pune peste faina. Aluatul se framanta f bine(preferabil la robot sau mașina de paine)timp de 10 minute. Veți obține un aluat ușor lipicios. Se lăsa la crescut 35 de minute la temperatura camerei. După ce a crescut se rastoarna pe planul de lucru presarat cu faina si se întinde intr-o forma ovala, apoi se ruleaza una dintre margini către interior pana la jumatate. Partea opusa (nerulata)se pudreaza cu faina (aluatul îl puteți împărți in doua pentru doua paini mai mici). Se pudreaza cu faina un servet de bucătărie pe care se aseaza pâinea cu partea rulata in jos. Pâinea de modeleaza intr-o forma rotundă. Se lăsa la crescut pe servet 30 de minute. Cuptorul se încinge la 190 de grade iar in cuptor se pune o cratita cu apa fierbinte. Se tapeteaza o tava mare cu hârtie de copt si se rastoarna pâinea de pe servet in tava cu imbinarea in sus. Se coace in mijlocul cuptorului timp de 45-50 de minute. Se lasa sa se raceasca complet pe un grătar înainte de a o tăia. Reteta este preluata de pe Retete ca la mama. Multumesc!
Comments