Skip to main content

Paine de casa cu cartofi

  • 620 g cartofi albi
  • 650 g faina
  • 4 lingurite de sare
  • 1 lingurita de zahar brun
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 linguri ulei de masline
  • 120 ml apa de la fierberea cartofilor
Cartofi se spală f bine si se cantaresc, apoi se pun la fiert cu 2 lingurite de sare. Se fierb bine apoi se scurg pastrand apa. Se lăsa sa se raceasca.
Drojdia se freaca cu zahar pana se lichefiaza, peste se adaugă 2 linguri de faina si se amesteca. Cartofi reci se curată si se zdrobesc.
Cartofi se amesteca cu faina si cele 2 lingurite de sare. Drojdia se amesteca cu 120 ml de apa de la fierberea cartofilor si cele 2 linguri de ulei, apoi se pune peste faina. Aluatul se framanta f bine(preferabil la robot sau mașina de paine)timp de 10 minute. Veți obține un aluat ușor lipicios. Se lăsa la crescut 35 de minute la temperatura camerei. După ce a crescut se rastoarna pe planul de lucru presarat cu faina si se întinde intr-o forma ovala, apoi se ruleaza una dintre margini către interior pana la jumatate. Partea opusa (nerulata)se pudreaza cu faina (aluatul îl puteți împărți in doua pentru doua paini mai mici). Se pudreaza cu faina un servet de bucătărie pe care se aseaza pâinea cu partea rulata in jos. Pâinea de modeleaza intr-o forma rotundă. Se lăsa la crescut pe servet 30 de minute. Cuptorul se încinge la 190 de grade iar in cuptor se pune o cratita cu apa fierbinte. Se tapeteaza o tava mare cu hârtie de copt si se rastoarna pâinea de pe servet in tava cu imbinarea in sus. Se coace in mijlocul cuptorului timp de 45-50 de minute. Se lasa sa se raceasca complet pe un grătar înainte de a o tăia. Reteta este preluata de pe Retete ca la mama. Multumesc!

Comments

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P