Skip to main content

Tort cupola de capsuni





Pentru blat
  • 6 oua
  • 200-300 g zahar
  • 150 ml apa calduta
  • 150 ml ulei
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 300-350g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 3 linguri cacao
Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 200 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine cu restul de zahar pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Aceasta compozitie am impartit-o in  doua si o parte am lasat-o simpla iar o parte am amestecato cu cacao. Se toarna compozitia de chec in mijlocul oalei o lingura mare cu cacao, una simpla si tot asa pana terminati amandoua compoziti.
    • Se coace la 180 de grade pana trece testul scobitori. Se lasa sa se racoreasca complet.

 
Pentru crema
  • 400 g frisca
  • 2 linguri gelatina
  • 400 g capsuni
  • 5 linguri zahar
  • 30 ml apa
  • o lingura zeama de lamaie

Gelatina se pune la inmuiat in 30 ml apa. Capsunile se spala si se opresc 5 capsuni care le vom pune intregi in mijlocul tortului, restul de capsuni se taie cuburi si se pun la fiert cu o lingura de zeama de lamaie si 5 linguri de zahar pana se inmoaie. Se opreste focul si se lasa sa se racoreasca vreo 10 minute apoi se pune gelatina si se amesteca. Se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se pune frisca lingura dupa lingura si se amesteca usor.

Blatul il puteti taia cum vreti si il asezati intr-un castron tapetat cu folie trasparenta, puneti un strat de crema, capsunile intregi, bucatele de blat apoi restul de crema si iar blat pana acoperiti toata crema. Se lasa la frigider peste noapte si apoi se rastoara.


Comments

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P