Skip to main content

Prajitura cu foi, zmeura si afine















Foile

7 linguri ulei
7 linguri zahar
7 linguri lapte
1 lingurita amoniac stins cu lapte..
faine cat cuprinde... pana se face un aluat ca de paine...

Compozitia se imparte in 3 si se intind foi pe fundul tavi... (se coc f repede asa ca stati cu ochi pe ele )

Crema

1 l lapte
3 oua
zahar dupa gust...
1 budinca capsuni..
zeama de la o lamaie...
faina
2 inguri unt..
Se face o pasta nu chiar groasa din faina, praf budinca si jumatate kg lapte...
Cealalta jumatate se pune pe foc sa fiarba impreuna cu galbenusurile si zahar... cand a fiert laptele punem pasta care am facuto si amestecam intruna.. cand sa inchegat crema punem untul si zeama de la lamaie amestecam iara... atentie sa fie mereu la foc mic sa nu se lipeasca...la urma oprim focul si punem albusurile batute spuma cu putin zahar si mai amestecam un pic prin rasturnare si o lasam sa se racoreasca...

eu am mai adaugat si zmeura si afine care le-am pus intrun castron cu zahar inainte sa ma apuc de prajitura...si niste struguri albi... aia doar i-am spalat inainte sa ii pun..

puneti foaie,intindeti un rand de crema... puneti si zmeura cu afine daca vreti ...prajitura trebuie sa stea sa se moaie foile... eu am lasato peste noapte.. am pus o punga peste ea si am pus si o carte ca sa se preseze si sa muiat f bine... dupa aia am pudrat cu zahar deasupra si atat..

Comments

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P