Skip to main content

Kurtos Colac



  •  1 kg  faina
  • 250 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 50 g drojdie
  • 4 galbenusuri
  • cam 2 cani lapte caldut
  • 50 ml ulei
  • sare
  • coaja + zeama de la o lamaie
Intrun bol se pune toata faina, drojdia se amesteca cu putin lapte si sare si se pune in mijlocul faini.Se lasa cam 5 min la dospit, apoi adaugam galbenusurile, zaharul, coaja de lamaie + zeama, zaharul vanilat, laptele si se amesteca pana devine un aluat  putin mai moale ca cel de paine.La urma puneti uleiul si mai framantati putin. Se lasa la dospit.( Eu l-am lasat cam 45 de min.)
Din aluatul de mai sus mi-au iesit 12 colaci care i-am pus pe cutii de bere, pe care am lipit hartie de copt  care am unso cu f putin ulei.
Aluatul eu l-am impartit in 3 si am intins foaie mare nu chiar f subtire dar nici groasa. Am taiat fasii lungi si am inceput sa umplu cutiile de bere.


Dupa ce le-ai umplut rasturnati cutiile pe masa si rotiti un pic pana devine aluatul uniform pe cutie. (Aveti grija sa nu apasati prea tare).

Colaci se mai lasa la crescut pe cutii cam 15 min. Eu i-am uns cu putin ou si i-am presarat cu zahar brun.Se aseaza in picioare in tava.

Se coc la 180 C pana se rumenesc:


Dupa ce ii scoateti de la cuptor, lasati sa se racoreasca cam 15 min si ii puteti scoate de pe cutii.( La mine a mers f usor, numai am invartit un pic cutia si sa scos si dupa aia am scos folia. 
Eu i-am uns cu putina miere si i-am dat prin nuca.
* Reteta o am de pe culinar :P

Comments

Arina said…
Ce pofta mi-ai facut, Geo! Arata super
ionela said…
mama ce super! interesanta ideea cu cutiile de bere!Felicitari ai un blog care merita urmarit!

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P