- 1 kg faina
- 250 gr zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 50 g drojdie
- 4 galbenusuri
- cam 2 cani lapte caldut
- 50 ml ulei
- sare
- coaja + zeama de la o lamaie
Intrun bol se pune toata faina, drojdia se amesteca cu putin lapte si sare si se pune in mijlocul faini.Se lasa cam 5 min la dospit, apoi adaugam galbenusurile, zaharul, coaja de lamaie + zeama, zaharul vanilat, laptele si se amesteca pana devine un aluat putin mai moale ca cel de paine.La urma puneti uleiul si mai framantati putin. Se lasa la dospit.( Eu l-am lasat cam 45 de min.)
Din aluatul de mai sus mi-au iesit 12 colaci care i-am pus pe cutii de bere, pe care am lipit hartie de copt care am unso cu f putin ulei.
Aluatul eu l-am impartit in 3 si am intins foaie mare nu chiar f subtire dar nici groasa. Am taiat fasii lungi si am inceput sa umplu cutiile de bere.
Dupa ce le-ai umplut rasturnati cutiile pe masa si rotiti un pic pana devine aluatul uniform pe cutie. (Aveti grija sa nu apasati prea tare).
Colaci se mai lasa la crescut pe cutii cam 15 min. Eu i-am uns cu putin ou si i-am presarat cu zahar brun.Se aseaza in picioare in tava.
Se coc la 180 C pana se rumenesc:
Dupa ce ii scoateti de la cuptor, lasati sa se racoreasca cam 15 min si ii puteti scoate de pe cutii.( La mine a mers f usor, numai am invartit un pic cutia si sa scos si dupa aia am scos folia.
Eu i-am uns cu putina miere si i-am dat prin nuca.
* Reteta o am de pe culinar :P
Comments