Skip to main content

Tort de sampanie



Blatul l-am facut blatul l-am facut pe cel de chec din 8 oua. 
Crema este preluata de pe blogul Laurei.

Blatul se coace si se lasa la racit. Se taie apoi blatul in 3 nivele.








La crema eu am facut portie dubla si am pus asa:
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • coaja de la o lamaie + zeama
  • 250 ml sampanie
  • 4 albusuri
  • 400 ml frisca lichida
  • 20 g gelatina( eu am pus 30 de g pentru ca am pus mai multa frisca decat Laura )
Gelatina se pune la inmuiat in apa . Galbenusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga sampania, coaja de lamaie + zeama. Se topeste gelatina la microunde cateva secunde pana se dizolva si se amesteca in crema. Separat se bat albusurile spuma, se bate si frisca cu zahar pudra daca este neindulcita. Se omogenizeaza pe rand albusurile + frisca in compozitia de galbenusuri. 


Sirop
40 ml apa cu putin zahar se pune pe foc pana se topeste zaharul si se adauga 30 ml sampanie. 

Pe un platou se aseaza un blat, se insiropeaza, se adauga 1/2 de crema, iar alt blat, sirop, restul de crema, blat si sirop. Se da la rece cateva ore si se orneaza dupa preferinta. Eu am facut fondant de marshmallows:
    • 250 marshmallows
    • 500-600 g zahar pudra
    • 2 linguri de apa
Marshmallows + apa se pun la microunde 1 - 2 minute pana se unfla si se topesc marshmallows. Se scoat si se amesteca cu o lingura pana devine o pasta neteda, se pune peste 300 g zahar si se amesteca pana se incorporeaza zaharul ( o sa devina ca un aluat de paine) . Restul de zahar se presara pe masa, se pune coca de marshmallows peste si incepem sa framanatam pana coca nu se mai lipste de maini.(daca trebuie mai mult zahar, mai puneti dar nu f mult ca sa nu se intareasca prea tare). Se inveleste in folie de plastic si se lasa cateva ore sa se odihneasca la temperatura camerei.  Fondantul trebuie framantat inainte sa fie intins si folosit.

Comments

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P