Skip to main content

Tort de sampanie



Blatul l-am facut blatul l-am facut pe cel de chec din 8 oua. 
Crema este preluata de pe blogul Laurei.

Blatul se coace si se lasa la racit. Se taie apoi blatul in 3 nivele.








La crema eu am facut portie dubla si am pus asa:
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • coaja de la o lamaie + zeama
  • 250 ml sampanie
  • 4 albusuri
  • 400 ml frisca lichida
  • 20 g gelatina( eu am pus 30 de g pentru ca am pus mai multa frisca decat Laura )
Gelatina se pune la inmuiat in apa . Galbenusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga sampania, coaja de lamaie + zeama. Se topeste gelatina la microunde cateva secunde pana se dizolva si se amesteca in crema. Separat se bat albusurile spuma, se bate si frisca cu zahar pudra daca este neindulcita. Se omogenizeaza pe rand albusurile + frisca in compozitia de galbenusuri. 


Sirop
40 ml apa cu putin zahar se pune pe foc pana se topeste zaharul si se adauga 30 ml sampanie. 

Pe un platou se aseaza un blat, se insiropeaza, se adauga 1/2 de crema, iar alt blat, sirop, restul de crema, blat si sirop. Se da la rece cateva ore si se orneaza dupa preferinta. Eu am facut fondant de marshmallows:
    • 250 marshmallows
    • 500-600 g zahar pudra
    • 2 linguri de apa
Marshmallows + apa se pun la microunde 1 - 2 minute pana se unfla si se topesc marshmallows. Se scoat si se amesteca cu o lingura pana devine o pasta neteda, se pune peste 300 g zahar si se amesteca pana se incorporeaza zaharul ( o sa devina ca un aluat de paine) . Restul de zahar se presara pe masa, se pune coca de marshmallows peste si incepem sa framanatam pana coca nu se mai lipste de maini.(daca trebuie mai mult zahar, mai puneti dar nu f mult ca sa nu se intareasca prea tare). Se inveleste in folie de plastic si se lasa cateva ore sa se odihneasca la temperatura camerei.  Fondantul trebuie framantat inainte sa fie intins si folosit.

Comments

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

Covrigi crocanti

1 kg faina 2 cuburi drojdie apa calda 5 linguri ulei sare Se framanta un aluat putin mai tare decat cel de paine si se lasa la crescut 30 de minute. Aluatul se imparte in bile egale. Intindem un snur si trecem capatul snurului stang in dreapta si cel drept in stanga si se rasuceste fiecare capat in jurul cercului.   250 g zahar 1,5 l apa mac amestecat cu cateva lingurite de sare Intr-o oala se caramelizeaza zaharul si cand are culoarea brun deschis se adauga apa si se lasa la fiert  pana se topeste tot caramelul, apoi se da focul incet, se adauga cativa covrigi si se lasa la fiert 30 de secunde pe fiecare parte.  Se scot si fiecare jumatate de covrig se tavaleste prin mac. Se coc la foc iute pe treapta cea mai inalta de la cuptor.