Skip to main content

Prajitura cu crema si mere


  • 600-700 g faina
  • 150 g unt
  • 150 g zahar pudra
  • 2 oua
  • 6 linguri smantana
  • 1 lingurita amoniac
  • 2 linguri de lapte
Faina se freaca cu untul, se adauga zaharul pudra, ouale, smantana si amoniacul stins in cateva linguri de lapte. Se framanta un aluat potrivit de tare care se imparte in 3. Se intinde foaia pe fundul unei tavi tapetate cu faina si se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade C pana se rumenesc putin. Tava mea a avut 30x44 cm.
Foile coapte sunt tari dar se inmoaie dupa ce punem crema.

Crema
  • 1,200 l lapte
  • 12 linguri gris
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie
  • zeama de la o lamaie
  • 200 g unt
  • zahar dupa gust
    • 6 mere
    • zahar dupa gust
    • cateva linguri de pesmet
    • o lingura unt

Laptele se pune la fiert cu zahar dupa gust si zaharul vanilat. Cand incepe se fiarba se pune grisul si se amesteca cu telul pana se ingroasa. Se pune coaja de lamaie si se lasa la racit.   Untul se freaca si se pune lingura dupa lingura de crema peste si se mixeaza. La urma se pune zeama de lamaie si se mixeaza.

Merele se curata si se taie cuburi mici. Se pune untul intr-o tigaie , se adauga merele peste si zahar. Se lasa la calit pana se inmoaie. La urma se pune pesmetul ca sa absoarba zeama lasata de mere.

Se aseaza o foaie pe un platou, se pun merele, un strat de crema, alta foaie, restul de crema si ultima foaie deasupra. Optional se pudreaza cu zahar. Prajitura se baga intr-o punga cu tot cu tava pana a 2-a zi si se lasa la temperatura camerei.  A doua zi se pastreaza la frigider.  O prajitura frageda care se topeste in gura.

Comments

Nely said…
Imi place foarte mult. Mersi pentru reteta!

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si...

Prajitura "Tavalita"

 Blatul eu l-am facut pe cel de chec care iese f pufos si reteta de glazura este preluata de pe bucataras.ro                                                                                                                             • 8 oua • 300 g zahar • 200 ml apa calduta • 200 ml ulei • 2 plicuri zahar vanilat • 350 g faina • 1 plic praf de copt • Coaja de lamiae, esente Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixer...