Skip to main content

Painea maimutei

Aluat
  • 700 g faina
  • 300 ml lapte caldut
  • 2 linguri drojdie
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri unt topit
  • un praf de sare
  • 1 ou
  • optional coaja de lamaie
Faina se pune intr-un bol, se adauga zaharul si sarea. Drojdia se dizolva in cateva linguri de lapte caldut si se pune peste faina, se bate oul cu furculita putin si se adauga peste drojdie. Se adauga restul de lapte caldut si untul topit si se framanta un aluat potrivit de tare care nu se lipeste de maini. Aluatul se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • 150 g zahar brun
  • 2 linguri praf de scortisoara
    • 2 linguri unt topit
Zaharul se amesteca cu scortisoara intr-un castron.

Dupa ce aluatul a crescut  se intinde un sul care se taie in bucatele mici. (Eu am obtinut 24 bile).


Se formeaza bile mici in podul palmelor din fiecare bucatica de aluat. Se unge o tava rotunda cu unt si fiecare bila se da prin unt topit apoi se tavaleste prin zahar brun amestecat cu scortisoara si se aseaza in tava.

 

 







Se procedeaza la fel cu restul de bile. Apoi se lasa iar la crescut in tava pana isi dubleaza volumul.

Se coace la 170 de grade C pana se rumeneste cam 40-45 de minute. Cand se scoate din cuptor se lasa in tava cateva minute sa se racoreasca si apoi se rastoarna pe un platou.


Se serveste calda.

Comments

Mimmi said…
Paste Fericit !!

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si...

Prajitura "Tavalita"

 Blatul eu l-am facut pe cel de chec care iese f pufos si reteta de glazura este preluata de pe bucataras.ro                                                                                                                             • 8 oua • 300 g zahar • 200 ml apa calduta • 200 ml ulei • 2 plicuri zahar vanilat • 350 g faina • 1 plic praf de copt • Coaja de lamiae, esente Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixer...