Skip to main content

Prajitura "Tavalita"


 Blatul eu l-am facut pe cel de chec care iese f pufos si reteta de glazura este preluata de pe bucataras.ro
                                                              
                                                            
• 8 oua
• 300 g zahar
• 200 ml apa calduta
• 200 ml ulei
• 2 plicuri zahar vanilat
• 350 g faina
• 1 plic praf de copt
• Coaja de lamiae, esente









Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina, coaja de lamiae si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem spuma cu zaharul pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Ungem cu ulei si tapetam cu hartie de copt o tava mare. Turnam compozitia si o coacem la foc potrivit pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit. Intre timp pregatim siropul.


• 250 g margarina
• 150 ml lapte
• Zahar dupa gust
• cateva linguri cacao
• o ciocolata
• o esenta de rom  
  • NUCA MACINATA &  NUCA DE COCOS

Margarina se pune la foc incet pana se topeste, peste se adauga zahar cam 150 de grame de inceput si dupa mai poti pune daca vrei mai dulce.

Se fierbe pana se topeste zaharul si se adauga laptele + ciocolata+cacao peste . Se lasa pe foc pana se topeste ciocolata bine si cacao se incorporeaza. Se opreste focul si se pune romul.Se lasa sa se racoreasca complet.

Prajitura se taie bucati cat vreti de mari, se inteapa fiecare bucatica cu o furculita,se inmoaie in sirop si se tavaleste prin nuca de cocos sau nuca. 



Comments

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P