Skip to main content

Tort Ecler cu ciocolata


  • 8 oua
  • 500 ml apa
  • 200 ml ulei
  • 300 g faina
  • sare



Apa,uleiul si sarea se pun intr-o craticiora la fiert la foc mic. Cand da in primul clocot se ia de pe foc, se adauga faina se pun iar pe foc si se amesteca bine bine. Acest aluat se lasa la racit. Cand s-a racit punem ouale unul cate unu si amestecam bine..(Eu am pus totul in bolul de la mixer). Trebuie sa iasa un aluat cremos.
Jumatate de aluat se pune in pos cu sprit mare si se fac rozete dese intr-o forma mare(a mea a avut 28 cm diametru) rotunda tapetata cu hartie de copt. Se dau la cuptor la foc mediu 20-258 min. In alta tava tapetata cu hartie de copt se fac rozete mai rare sa nu se lipeasca una de alta.
Se dau la cuptor la foc mediu 20-25 min... ATENTIE- primele 15 minute nu deschideti usa la cuptor. Cand sunt rumenite frumos le scoatem din cuptor si le lasam la racit.

 Eu am facut doua creme care le-am amestecat.

Crema 1
  • 400 g ciocolata
  • 400 ml frisca lichida
  • esenta de rom 
    •  Ciocolata se rupe bucatele mici si se pune pe foc impreuna cu frisca lichida amestecand mereu pana se topeste ciocolata bine. Se opreste focul, adaugam romul si se lasa la racorit afara, apoi se baga la frigider o ora - 2. Rece de la frigider se spumeaza cu mixerul.
Crema 2

  • 400 ml lapte
  • 40 g amidon
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • 3 galbenusuri
  • cateva linguri cacao
Galbenusurile se mixeaza cu  zahar pana se albesc. Peste se adauga 100 ml lapte,amidon+cacao si se amesteca.

Restul de lapte (300 ml) se pune la foc incet la fiert impreuna cu zaharul vanilat si
cand incepe sa fiarba se adauga amestecul de galbenusuri  si se amesteca cu telul pana se ingroasa ca o budinca.  Crema se lasa la racit. 


Cele 2 creme se mixeaza impreuna si se aseaza 1/2 peste primul blat, iar cu restul de crema umplem rozetele care le-am taiat in jumatate.


    Comments

    Popular posts from this blog

    Tort Savarina

    Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

    Tort Diplomat cu Afine

    600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

    Masa de ziua mamei mele :P