Skip to main content

Tort Ecler cu ciocolata


  • 8 oua
  • 500 ml apa
  • 200 ml ulei
  • 300 g faina
  • sare



Apa,uleiul si sarea se pun intr-o craticiora la fiert la foc mic. Cand da in primul clocot se ia de pe foc, se adauga faina se pun iar pe foc si se amesteca bine bine. Acest aluat se lasa la racit. Cand s-a racit punem ouale unul cate unu si amestecam bine..(Eu am pus totul in bolul de la mixer). Trebuie sa iasa un aluat cremos.
Jumatate de aluat se pune in pos cu sprit mare si se fac rozete dese intr-o forma mare(a mea a avut 28 cm diametru) rotunda tapetata cu hartie de copt. Se dau la cuptor la foc mediu 20-258 min. In alta tava tapetata cu hartie de copt se fac rozete mai rare sa nu se lipeasca una de alta.
Se dau la cuptor la foc mediu 20-25 min... ATENTIE- primele 15 minute nu deschideti usa la cuptor. Cand sunt rumenite frumos le scoatem din cuptor si le lasam la racit.

 Eu am facut doua creme care le-am amestecat.

Crema 1
  • 400 g ciocolata
  • 400 ml frisca lichida
  • esenta de rom 
    •  Ciocolata se rupe bucatele mici si se pune pe foc impreuna cu frisca lichida amestecand mereu pana se topeste ciocolata bine. Se opreste focul, adaugam romul si se lasa la racorit afara, apoi se baga la frigider o ora - 2. Rece de la frigider se spumeaza cu mixerul.
Crema 2

  • 400 ml lapte
  • 40 g amidon
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • 3 galbenusuri
  • cateva linguri cacao
Galbenusurile se mixeaza cu  zahar pana se albesc. Peste se adauga 100 ml lapte,amidon+cacao si se amesteca.

Restul de lapte (300 ml) se pune la foc incet la fiert impreuna cu zaharul vanilat si
cand incepe sa fiarba se adauga amestecul de galbenusuri  si se amesteca cu telul pana se ingroasa ca o budinca.  Crema se lasa la racit. 


Cele 2 creme se mixeaza impreuna si se aseaza 1/2 peste primul blat, iar cu restul de crema umplem rozetele care le-am taiat in jumatate.


    Comments

    Popular posts from this blog

    Tort Diplomat cu Afine

    600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

    Chec pufos

    Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

    Covrigi crocanti

    1 kg faina 2 cuburi drojdie apa calda 5 linguri ulei sare Se framanta un aluat putin mai tare decat cel de paine si se lasa la crescut 30 de minute. Aluatul se imparte in bile egale. Intindem un snur si trecem capatul snurului stang in dreapta si cel drept in stanga si se rasuceste fiecare capat in jurul cercului.   250 g zahar 1,5 l apa mac amestecat cu cateva lingurite de sare Intr-o oala se caramelizeaza zaharul si cand are culoarea brun deschis se adauga apa si se lasa la fiert  pana se topeste tot caramelul, apoi se da focul incet, se adauga cativa covrigi si se lasa la fiert 30 de secunde pe fiecare parte.  Se scot si fiecare jumatate de covrig se tavaleste prin mac. Se coc la foc iute pe treapta cea mai inalta de la cuptor.