Skip to main content

Prajitura "Fulg de nea"



Blat
    • 5 galbenusuri
    • 10 linguri apa
    • 200g faina
    • 1 plic zahar vanilat
    • 180g zahar
    • 8g praf de copt
Galbenusurile se mixeaza bine cu zahar, zahar vanilat si cele 10 linguri de apa pana isi dubleaza volumul. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se amesteca usor. Se pune toata compozitia intr-o tava si se coace 15-20 de min la foc potrivit.

Pentru crema eu am dublat cantitatile si am pus mai putina margarina..
    • 400g margarina Rama
    • 200g nuca de cocos
    • 700 ml lapte
    • esenta de rom
    • 2 linguri amidon alimentar
Nuca de cocos se amesteca cu amidonul alimentar si se adauga laptele putin cate putin apoi se pune amestecul la foc mic pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca, se adauga romul.
Margarina se freaca intr-un bol cat sa se desfaca, apoi adaugam putin cate o lingura din compozitia de cocos si amestecam bine.

Glazura
    • 5 albusuri
    • 200g zahar 
    • nuca de cocos
Pentru glazura, mixam albusurile cu zaharul pe baie de abur pana compozitia devine putin mai tare, apoi lasam sa se raceasca.

Punem blatul (eu l-am insiropat putin cu sirop de visine), apoi crema, apoi glazura si deasupra nuca de cocos. Se pastreaza la rece pana la servire.

Reteta este preluata de pe blogul Amaliei. Multumesc!

Comments

Emily said…
o prajitura delicioasa si frumoasa! :*

bine te-am gasit!

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

Covrigi crocanti

1 kg faina 2 cuburi drojdie apa calda 5 linguri ulei sare Se framanta un aluat putin mai tare decat cel de paine si se lasa la crescut 30 de minute. Aluatul se imparte in bile egale. Intindem un snur si trecem capatul snurului stang in dreapta si cel drept in stanga si se rasuceste fiecare capat in jurul cercului.   250 g zahar 1,5 l apa mac amestecat cu cateva lingurite de sare Intr-o oala se caramelizeaza zaharul si cand are culoarea brun deschis se adauga apa si se lasa la fiert  pana se topeste tot caramelul, apoi se da focul incet, se adauga cativa covrigi si se lasa la fiert 30 de secunde pe fiecare parte.  Se scot si fiecare jumatate de covrig se tavaleste prin mac. Se coc la foc iute pe treapta cea mai inalta de la cuptor.