Aluatul l-am folosit pe cel de la cozonaci..
• 1 kg faina tinuta la cald
• 50 g drojdie
• 500 l lapte
• 250 g zahar
• 100 g unt topit caldut
• 100 g ulei caldut
• 1 lingurite de sare
• 5 galbenusuri
•coaja rasa de lamaie,portocala, zahar vanilat.
Laptele se pune la incalzit cu zahar + zahar vanilat sau orice arome vreti voi. Faina se cerne de doua ori intr-un castron mare. Drojdia se pune intr-o cana cu cateva linguri de faina si peste se adauga lapte caldut si se amesteca, apoi se pune in castronul de faina si se acopera cu putina faina. Se lasa la crescut 10 minute intr-un loc cald. Galbenusurile se freaca cu sare + coaja de lamaie si se adauga peste drojdie impreuna cu laptele caldut. Aluatul se framanta usor cu mana si pe masura ce aluatul se leaga, se inmoie mainile in grasime pana ce se incorporeaza toata. Aluatul se framanta 30 de minute. Apoi se acopera castronul si se lasa la crescut intr-un loc cald cam o ora.
Se rup bucatele din aluat si se fac mucenici asa:
Mucenici se lasa in tava la crescut 15 minute apoi se ung cu ou batut si se coc la foc potrivit pana se rumenesc frumos. Timp in care pregatim un sirop pe foc din:
- 500 ml apa
- miere sau zahar
- zahar vanilat, coaja de portocala/lamaie
Fiecare mucenic se scufunda in sirop apoi se tavaleste prin nuca macinata, nuca de cocos sau ce vreti voi.
Comments