Skip to main content

Mucenici


Aluatul l-am folosit pe cel de la cozonaci..

• 1 kg faina tinuta la cald


• 50 g drojdie

• 500 l lapte

• 250 g zahar

• 100 g unt topit caldut

• 100  g ulei caldut

• 1 lingurite de sare

• 5 galbenusuri

•coaja rasa de lamaie,portocala, zahar vanilat.


Laptele se pune la incalzit cu zahar + zahar vanilat sau orice arome vreti voi. Faina se cerne de doua ori intr-un castron mare. Drojdia se pune intr-o cana cu cateva linguri de faina si peste se adauga lapte caldut si se amesteca, apoi se pune in castronul de faina si se acopera cu putina faina. Se lasa la crescut 10 minute intr-un loc cald. Galbenusurile se freaca cu sare + coaja de lamaie si se adauga peste drojdie impreuna cu laptele caldut. Aluatul se framanta usor cu mana si pe masura ce aluatul se leaga, se inmoie mainile in grasime pana ce se incorporeaza toata. Aluatul se framanta 30 de minute. Apoi se acopera castronul si se lasa la crescut intr-un loc cald cam o ora.

Se rup bucatele din aluat si se fac mucenici asa:



Mucenici se lasa in tava la crescut 15 minute apoi se  ung cu ou batut si se coc la foc potrivit pana se rumenesc frumos. Timp in care pregatim un sirop pe foc din:
  • 500 ml apa
  • miere sau zahar
  • zahar vanilat, coaja de portocala/lamaie
Fiecare mucenic se scufunda in sirop apoi se tavaleste prin nuca macinata, nuca de cocos sau ce vreti voi.

Comments

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P