Skip to main content

Tort Amandina





Se face un blat din 5 oua sau il puteti cumpara daca va este mai usor..
  •  5 oua
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 linguri de gris sau pesmet
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri miere
  • 4 linguri cacao
  • 150 g zahar
  • 25  ml lapte
  • 125 ml ulei
  • un praf de sare
  • 1 pachet praf de copt.
Ouale se separa, galbenusurile se bat cu zaharul + zaharul vanilat  pana amestecul e ca o crema. Se adauga faina, cacao, praful de copt si grisul. Se mixeaza usor. Adaugati si uleiul + laptele+ mierea peste galbenusuri. Separat se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare. Se incorporeaza si albusurile peste galbenusuri amestecand ff usor. Compozitia rezultata trebuie sa fie destul de lichida. Se tapeteaza o forma rotunda cuhartie de copt, se toarna compozitia si se coace la 170 grade C pana a trecut testul scobitori.  Blatul racorit se taie in 3 felii.

Crema
  • 450 g ciocolata (eu am pus 300g ciocolata cu lapte, 150g ciocolata neagra).
  • 800 ml frisca lichida
  • o esenta de rom
  • optional un plic mic de intaritor de frisca
Ciocolata se rupe bucatele mici si se pune pe foc impreuna cu frisca lichida amestecand mereu pana se topeste ciocolata detot. Se opreste focul si se lasa la racorit afara cam o ora, apoi se baga la congelator pentru o ora.
Se scoate de la congelator si se spumeaza cu mixerul cu esenta de rom si praful de frisca.

Sirop - OPTIONAL- blatul de mai sus iese f pufos si nu trebuie insiropat
  • 100 ml apa
  • zahar dupa gust
  • o esenta de rom
Se pune prima foaie, se insiropeaza, se pune jumatate de crema, apoi alta foaie, sirop, restul de crema si deasupra ultima foaie. Se da la rece si se prepara glazura.

Glazura
  • 100 g ciocolata
  • 50 g frisca lichida 
Punem frisca intr-un vas la incalzit, apoi punem ciocolata, omogenizam bine pana se topeste toata ciocolata.
Turnam peste tort cand este putin calduta.. Pentru decorul panza de paianjen am amesteca 4 linguri de zahar pudra cu cateva lingurite de lapte si am facut cercuri pe tort cat glazura era calda apoi am tras dungi ca si cum as taia felia de tort... puteti vedea video
aici .

Comments

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

Covrigi crocanti

1 kg faina 2 cuburi drojdie apa calda 5 linguri ulei sare Se framanta un aluat putin mai tare decat cel de paine si se lasa la crescut 30 de minute. Aluatul se imparte in bile egale. Intindem un snur si trecem capatul snurului stang in dreapta si cel drept in stanga si se rasuceste fiecare capat in jurul cercului.   250 g zahar 1,5 l apa mac amestecat cu cateva lingurite de sare Intr-o oala se caramelizeaza zaharul si cand are culoarea brun deschis se adauga apa si se lasa la fiert  pana se topeste tot caramelul, apoi se da focul incet, se adauga cativa covrigi si se lasa la fiert 30 de secunde pe fiecare parte.  Se scot si fiecare jumatate de covrig se tavaleste prin mac. Se coc la foc iute pe treapta cea mai inalta de la cuptor.