Skip to main content

Prajitura frageda cu crema de lamaie si dulceata


Reteta este pentru o tava mare.

Foile
21 linguri ulei
21 linguri zahar
21 linguri lapte
3 lingurite amoniac stins cu lapte
2 plicuri zahăr vanilat
faina cat cuprinde... pana se face un aluat nelipicios.

Compozitia se imparte in 4 si se intind foi subtiri pe fundul tavi.. Se coc la 180 de grade. (Se coc destul de repede)

Crema
1,200 l lapte
130 g amidon
2 pachete zahar vanilat
8 galbenusuri
300 g zahar sau dupa gust
3 albusuri
Zeama & coaja de la o lămâie
* dulceata de care vreti  (200 g)

Galbenusurile se mixeaza cu  zahar pana se albesc. Peste se adauga 200 ml lapte, amidon si se amesteca. Restul de lapte (1 l) se pune la foc incet la fiert impreuna cu zaharul vanilat si cand incepe sa fiarba se adauga amestecul de galbenusuri  si se amesteca cu telul pana se ingroasa ca o budinca. Daca vreti mai dulce mai adaugati zahar. Cand creama sa ingrosat bine se adauga cele 3 albusuri batute spuma, coaja si zeama de lamaie si se mai amesteca un minut apoi se lasa la racorit.


Intr-o tava se pune o foaie, jumatate din crema calda, încă o foaie apoi un strat de dulceața, alta foaie, restul de crema si ultima foaie deasupra. Se lasa la temperatura camerei peste noapte apoi se da la frigider câteva ore. Se pudreaza cu zahar.

Comments

Popular posts from this blog

Tort Savarina

Am pus asa: 6 oua 100 g pesmet 130 g zahar 3 linguri faina o sticluta rom 400-500 ml apa 500 g frisca Albusurile se bat impreuna cu zaharul + un praf de sare si la urma romul. Se adauga si ouale si se amesteca incet.. la urma puneti si pesmetul + faina. Compozitia eu am turnato intro forma de bavareza, dar puteti folosi orice forma rotunda.. Se coace la foc potrivit 20-25 de minute, timp in care prgatim siropul. Siropul l-am facut din 400-500 ml apa si zahar cam 200 g.. + cateva sticlute de rom. Apa se pune la fiert cu zaharul pana se topeste tot zaharul, dupa ce stingem focul adaugam romul. Blatul eu l-am lasat sa se raceasca complet dupa care l-am taiat in 2, l-am insiropat ff bine aman2 parti si l-am umplut cu frisca cam 500 g frisca. Deasupra l-am ornat cu frisca, capsuni + sos de capsuni care l-am facut din 100 g capuni, 1 cub de unt, zahar dupa gust... le-am pus pe foc pana a dat in clocot dupa care l-am dat prin blender.

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei ...

Masa de ziua mamei mele :P