Skip to main content

Turta Dulce




Reteta este adaptata dupa gustul meu...Pentru 30-35 bucati...

  • 200 g zahar + 3 linguri pentru caramalizare
  • 125 ml apa clocotita
  • 1 ou
  • 50 g unt topit si racit
  • 300g +150g faina
  • 1 lingurita scortisoara + un praf de nucsoara daca va place
  • 50 g nuca macinata
  • un varf cutit de sare
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu


Glazura

    • 1 albus
    • 1 pahar de zahar pudra (masura paharului trebuie sa fie 250ml)
Intr-o cratita mica se pun cele 3 linguri de zahar la caramelizat la foc incet.. Cand zaharul se topeste si devine culoarea maronie se toarna peste el 125 ml apa clocotita si se amesteca pana se topeste tot zaharul ars. Peste se adauga restul de zahar(200g) si scortisoara+nucsoara. Se lasa pe foc pana se topeste tot zaharul apoi se ia de pe foc si se adauga 150g faina, se amesteca bine cu ajutorul unui tel. Aceasta compozitie se lasa sa se racoareasca bine.


In restul de faina (300g) se adauga 1/2 lingurita bicarbonat de sodium, nuca macinata, untul topil, oul, sarea si amestecul de caramel racit  se amesteca bine cu o lingura apoi se framanta pe masa pana se uniformizeaza. Aluatul va fi putin lipicios. Se formeaza bilute cam de marimea cat o nuca...

Se aseaza bilutele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc la 180 C pentru 11 minute.

Cat se coace turta faceti repede glazura. Cu ajutorul unui mixer se mixeaza albusul adaugand treptat zaharul pudra... Dupa vreo 5 minute glazura trebuie sa arate cam asa....


Fiecare biluta se tavaleste prin glazura cu ajutorul unei lingure.. sau le puteti pune intru-un bol mare si turnati glazura peste.... Apoi se pun inapoi in tava si se mai coc 2 minute ca sa se intareasca glazura... Sunt delicioase!

 

Comments

Popular posts from this blog

Tort Diplomat cu Afine

600 g frisca batuta 2 pachete gelatina 500 g afine piscoturi zahar 250 ml suc de care vreti  1 plic zahar vanilat Se tapeteaza o tava de cozonac lunga sau o tava rotunda cu celofan.  Gelatina se pune la dizolvat in 50 ml suc. Eu am oprit 50 g afine sa am pentru ornat restul le-am pus la fiert cu restul de suc(200ml). Se fierb la foc mic impreuna cu zahar dupa gust si zahar vanilat pana se topeste zaharul si incepe sa isi schimbe culoarea si lasa sirop, cam 10-15 minute. Apoi afinele se scurg de sirop si doar 100 ml de sirop fierbinte se va amesteca cu gelatina dizolvata si afinele scurse. Restul de sirop se opreste deoparte pentru a insiropa piscoturile. Piscorurile se inmoaie in siropul de afine caldut si se aseaza in tava cum vreti voi.  Afinele cu gelatina se lasa pana ajunge la temperatura camerei apoi se amesteca cu 3 linguri de frisca pana se omogenizeaza apoi se adauga treptat restul de frisca. Eu am pus piscoturi doar pe marginea tavei sa incapa toat

Chec pufos

Reteta o am de la miresica alibd careia ii multumesc ! Este cel mai pufos/gustos chec care l-am facut pana acum. Ce ne trebuie: 8 oua 500 g zahar 200 ml apa calduta 200 ml ulei 2 plicuri zahar vanilat  500 g faina 1 plic praf de copt 2-3 lingurri cacao Separam albusurile de galbenusuri in 2 castroane. Galbenusurile le amestecam cu mixerul la viteza potrivita cu 250 g zahar, apa calduta, uleiul,zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa o pasta groasa. Albusurile le batem bine  cu restul de zahar (250 g) pana devin o spuma lucioasa si le punem peste compozitia de galbenusuri amestecand usor cu o lingura mare pana se incorporeaza tot albusul si nu mai se vede alb. Eu am oprit 2 polonice din aceasta compozitie si le-am amestecat cu cacao. Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi mari de cozonac(eu am avut 2 mici si una potrivita de asta mi-au iesit 3 checuri dar daca tavile voastre sunt mari incape numa bine in 2 tavi). Impartiti compozitia in cele 2 tavi si deasupra

Tort de cafea si cocos

12 piscoturi plus cafea pentru insiropat 800 ml lapte de cocos 100 g amidon 1 plic gelatina 250 ml apa zahar dupa gust 100 g nuca de cocos 4 lingurite nes Gelatina se pune la inmuiat in 50 ml apa. Laptele de cocos se pune la fiert si cand da in clocot se adauga amidonul amestecat cu 200 ml apa plus zahar dupa gust. Se fierbe la foc incet pana se ingroasa amestecand sa nu se lipeasca,  apoi se adauga nuca de cocos, nesul amestecat cu 2 ligurite de apa si se mai fierbe cateva minute. Dupa ce opriti focul lasati crema sa se odihneasca vreo 5 minute apoi puneti gelatina inmuiata si amestecati bine. Se pregateste o tava cu diametrul de 20 cm, se insiropeaza piscoturile si se aseaza in tava apoi se toarna crema calda si se lasa pana se raceste complet apoi se da la frigider cateva ore sau peste noapte. Se decoareaza dupa preferinta, eu am presarat putin nes cand crema era inca calda si am decorat cu nuca de cocos.